Het is dus niet omdat de euro minder waard wordt of misschien zelfs waardeloos dat ook een ounce goud waardeloos is, aangezien de prijs dan uitgedrukt wordt in een gedecimeerde valuta.

Hierbij dus expliciet uitgelegd, aangezien deze vraag tegenwoordig vaker gesteld wordt en het tijd is dat eens nader toe te lichten.

Als er steeds meer valuta wordt geprint, worden de prijzen volatieler aangezien die valuta op zichzelf steeds minder waarde vertegenwoordigt.

Op een bepaald moment kan het daarom zinvoller zijn om je vermogen uit te drukken in een andere rekeneenheid: grammen goud bijvoorbeeld.

Bij hogere inflatie wordt alles namelijk duurder en simpelweg denken dat je goed bezig bent omdat je vermogen in euro’s stijgt, is jezelf een rad voor de ogen draaien. Tijdens Weimar betaalden de Duitsers op een gegeven moment 100 biljoen Marken voor een ounce goud.



Heeft het dan nog zin te blijven rekenen in Duitse marken? Niet echt.

Je kan dan beter de waarde van een ounce goud uitdrukken in de waarde van aandelen.

Zo heb je momenteel 17 ounces goud nodig om de Dow Jones te kopen.

Na de crisis van de jaren ‘70 had je maar één ounce nodig om de Dow Jones te kopen.

Door de waarde van aandelen te vergelijken met de waarde van goud, krijg je een idee of aandelen goedkoop of duur zijn in vergelijking met goud. Vandaag eerder duur dus. Wellicht een reden goud te kopen i.p.v. aandelen.